Pitkän tähtäimen suunnitelma – PTS

Remontin suunnittelu alkaa sen lisäämisellä taloyhtiön pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmaan (PTS). Näin asia on helpompi kommunikoida osakkaille ja päättää yhtiökokouksessa. Muutenkin kaikkien tulevien remonttien täytyy näkyä PTS:ssä.

Remontin rahoitus

Kysy remonteille tarjous useammasta pankista. Pankkien tarjoamat korot ja niiden marginaalit ja muut pankin perimät kulut vaikuttavat koko remontin hintaan.

Remonttipäätös yhtiökokouksessa

Yhtiökokouksen on tehtävä päätös taloyhtiön tulevasta remontista, jotta remontin suunnittelu ja kilpailuttaminen voidaan aloittaa. Usein yhtiökokous valtuuttaa hallituksen aloittamaan remontin suunnittelun ja kilpailutuksen.

Suunnittele huolella

Remontti on yleensä suuri kokonaisuus ja remontoitavan kohteen ajatellaan kestävän jopa vuosikymmeniä. Sen vuoksi suunnitteluun kannattaa panostaa, jotta investointi täyttää sille asetetut vaatimukset. Hyvä suunnittelu edellyttää paneutumista remontin yksityiskohtiin.

Suunnittelussa taloyhtiön ei kannata säästää. Kuten vanha viisaus sanoo, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Samalla urakoitsija voi tehdä realistisen tarjouksen, eikä tilaa jää turhalle spekulaatiolle tai tekemisen aikaiselle neuvottelulle siitä mitä ja mistä sovittiin.

Rakennus- ja toimenpidelupa rakennusvalvonnalta

Suunnitteluvaiheessa kannattaa selvittää, vaatiiko remontti luvan kaupungin rakennusvalvonnalta. Käytännöt voivat vaihdella kaupungin, asuinalueen ja kohteen mukaan. Käytäntöjä kannattaa tiedustella oman kunnan rakennusvalvonnalta.

Suojeltujen kohteiden remontointi

Mikäli asut suojellussa kohteessa, edellyttää se todennäköisesti normaalia tarkempaa suunnittelua ja lupaprosessia. Suojellussa kohteessa saattaa olla rajoitteita käytettävän materiaalin ja rakenteiden suhteen.

Remontin kilpailuttaminen

Taloyhtiön hallitus voi hoitaa kilpailuttamisen itse tai valtuuttaa isännöitsijän kartoittamaan tekijät. Usein isommissa remonteissa palkataan suunnittelija tai projektipäällikkö suunnittelemaan, kilpailuttamaan ja valvomaan remontin toteutus. Esim. linjasaneerauksessa nämä vaiheet voi tehdä useampi yritys. Käytännössä tekijöitä kilpailutetaan useissa eri vaiheissa hankkeen aikana.

Prohabitor auttaa kilpailutuksessa

Näin yksinkertaisesti kaikki toimii.

Rekisteröidy palveluun
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo rekisteröitymisestä palveluun.

Hae tekijä 40000 yrityksen joukosta
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo haun toiminnasta.

Tee tarjouspyyntö valmiilla pohjalla
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo tarjouspyynnön luonnista.

Näe saapuneet tarjoukset ja vertaa niitä yhdessä paikassa
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo tarjouksen hyväksymisestä.

Solmi sopimus sujuvasti
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo sopimuksen allekirjoituksesta.

Rekisteröidy pankkitunnuksilla

Blogin kirjoittaja

 

Juhani Hodju on ProHabitorin (Prohod Consulting Oy) perustaja ja yrittäjä. Juhani on pitkän linjan ATK-ammattilainen, projektipäällikkö, kauppatieteiden maisteri ja EMBA Aallosta. Kiinnostuksen kohteena ovat mm. innovatiiviset digitaaliset palvelut, mökkeily ja moottoripyörällä kruisailu.