Asunto-osakeyhtiöissä asuu 2,6 miljoonaa asukasta ja rahaa niissä käytetään miljardeja euroja

Asunto-osakeyhtiöissä asuu Suomessa arviolta 2,6 miljoonaa asukasta. Rahaa taloyhtiöiden kautta kulkee vuosittain miljardeja euroja. Yksittäiselle osakkaalle huoneisto on merkittävä sijoituskohde, ja sen vuoksi osakeyhtiön elinkaareen ja hyvään hoitoon täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Blogin kirjoittajalla on noin 15 vuoden kokemus taloyhtiön hallinnossa toimimisesta hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Kirjoittajan mielestä taloyhtiöiden yhtiökokouksen ja hallituksen pitäisi ottaa keskimäärin suurempi rooli taloyhtiöiden hallinnosta ja päätöksistä. Isännöitsijällä on tärkeä rooli asiantuntijan tehtävässä. Tärkeimmät päätökset kuuluvat kuitenkin yhtiökokoukselle ja hallitukselle asunto-osakeyhtiölain mukaisesti. Kaikilla edellä mainituilla tahoilla täytyy olla yhteinen tavoite tuottaa ja ylläpitää yhtiön arvoa.

Taloyhtiön hallitus vastaa loppukädessä taloyhtiön hallinnosta yhtiökokouksen päätösten ja laissa määritellyn vastuunjaon mukaisesti. Hallitus valitsee isännöitsijän, ja siksi isännöitsijä on taloyhtiön hallituksen tärkeä kumppani. Hallitus voi siirtää monia tehtäviään isännöitsijälle hoidettavaksi. Hyvän isännöitsijän tärkein tehtävä on luottamuksen säilyttäminen taloyhtiön hallituksen kanssa. Läpinäkyvyyttä ja luottamusta tarvitaan taloyhtiön hallinnossa ja taloyhtiölle palveluja ja remontteja toimittavien yritysten valinnassa. Isännöitsijä johtaa oman roolin mukaisesti päivittäistä eli operatiivista toimintaa hallituksen isännöitsijälle antaman valtuutuksen mukaisesti (isännöintisopimus).

 

Taloyhtiön hallinto läpinäkyväksi

Taloyhtiön ja isännöitsijän etu on, että taloyhtiön hallinto on täysin läpinäkyvä. Mm. tekijöiden valintaan remontteihin ja muihin korjauksiin isännöitsijä ei saa käyttää omaa yritysverkostoaan ilman hallituksen hyväksyntää. Lisäksi isännöitsijällä ei saa olla taloudellisia sidoksia käytettäviin yrityksiin, tai ainakin ne pitää käsitellä avoimesti taloyhtiön hallituksen kanssa. Isännöinti on perustaltaan luottamusliiketoimintaa.

 

ProHabitor Digitaalinen Yhteistyöalusta lisää taloyhtiön hallinnon läpinäkyvyyttä

ProHabitor Digitaalinen Yhteistyäalusta mahdollistaa taloyhtiöille läpinäkyvän kilpailuttamisen ja luotettavien toimittajien löytämisen. Taloyhtiön edustajana hallituksen jäsen tai isännöitsijä saa mm. seuraavat edut alustan käytöstä:

  • Yritysten haku perustuu yrityksien kyvykkyyksiin ja sijaintiin
  • Taloyhtiön haku perustuu taloyhtiöiden samankaltaisiin ominaisuuksiin ja sijaintiin
  • Yritysten luotettavuus tarkistetaan Luotettava Kumppani palvelusta ja muista lähteistä
  • Palvelussa taloyhtiön edustaja voi itse valita kilpailutettavat yritykset
  • Palvelun kautta löytää toisia taloyhtiöitä, joiden kanssa voi ryhmäytyä ja perustaa ryhmäkorjaushankkeen
  • Kilpailutus on täysin läpinäkyvä palvelun käyttäjille

Kiinnostunut pilottikäytöstä?

Tavoitteena on julkaista palvelu ennen kesää. Jos olet kiinnostunut pilottikäytöstä, niin laita postia osoitteeseen info@jhps.fi.

Blogin kirjoittaja

 

Juhani Hodju on ProHabitorin (Prohod Consulting Oy) perustaja ja yrittäjä. Juhani on pitkän linjan ATK-ammattilainen, projektipäällikkö, kauppatieteiden maisteri ja EMBA Aallosta. Kiinnostuksen kohteena ovat mm. innovatiiviset digitaaliset palvelut, mökkeily ja moottoripyörällä kruisailu.