Taloyhtiön pitäisi kilpailuttaa kaikki suuremmat urakat, jotta taloyhtiön hallinnon huolellinen toiminta taloyhtiön eduksi toteutuu. Tarjouksia täytyy pyytää riittävä määrä yrityksiltä urakan kokoon ja laatuun suhteutettuna.
Lähtökohtaisesti remontin täytyy olla taloyhtiön pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmassa (PTS), jos kyse ei ole täysin yllättävästä tapahtumasta. Yhtiökokous tekee päätöksen remontin aloittamisesta. Usein yhtiökokous valtuuttaa taloyhtiön hallituksen toteuttamaan remontin suunnittelun ja kilpailutuksen.
Ryhmäytyminen toisten taloyhtiöiden kanssa todennäköisesti auttaa saavuttamaan kilpailutuksessa parempia tuloksia. Ryhmäkorjaushankkeella saavutetaan urakalle riittävä koko, ja sitä kautta taloyhtiöt voivat hankkia skaalaetuja remontissa ja säästää selvää rahaa. Myös suuremmat toimijat kiinnostuvat yleensä ryhmäkorjaushankkeista.
Ilmoita sidonnaisuudet
Mikäli taloyhtiön hallituksella tai isännöitsijällä on sidonnaisuuksia taloyhtiölle remontteja tekevään tai kilpailutuksessa mukana olevaan yritykseen, pitää sidonnaisuudet kertoa avoimesti ennen kilpailutusta. Isännöitsijän on hyvä käydä kerran vuodessa läpi omat sidonnaisuudet yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa. Hyvään hallintoon kuulee, että taloyhtiön hallinto kertoo sidonnaisuudet avoimesti.
Taloyhtiö valitsee tekijän
Sinänsä taloyhtiön urakan kilpailuttaminen on täysin taloyhtiön valinta, koska kyseessä on yksityisen sektorin kilpailutus, johon ei päde suoraan mikään lainsäädäntö. Jos taloyhtiö saa yli 50% julkista tukea remonttiin, saatetaan soveltaa hankintalainsäädäntöä.
Taloyhtiön hallitusta sitoo ns. hyvä tapa ja huolellinen toiminta, jotka velvoittavat järjestämään kilpailutuksen urakan koko ja luonne huomioiden.
Taloyhtiö ei ole velvollinen hyväksymään alinta tarjousta, eikä taloyhtiön kannata sitoutua normistoon, joka edellyttää alimman tarjouksen hyväksymisen (RAKLI ry:n ja urakoitsijajärjestöjen laatimat normistot). Toki taloyhtiön täytyy perustella osakkaille miksi alinta tarjousta ei hyväksytty. Syynä voivat olla esimerkiksi laatuun tai aikatauluun liittyvät syyt.
Hyvä veli tai sisko vaihtoehtona
Nykyisin Hyvä veli tai sisko kannattaa unohtaa urakan kilpailutuksessa. Kuten sanottu, asiat ovat usein sellaisia miltä ne näyttävät. Kaikenlainen Hyvien veljien tai siskojen suosiminen liiketoiminnassa kolahtaa jossain vaiheessa omaan nilkkaan. Lisäksi se ei missään tapauksessa ole taloyhtiön edun ja hyvän tavan mukaista.
ProHabitor mahdollistajana
ProHabitor mahdollistaa läpinäkyvyyden urakan ja palveluiden kilpailutuksessa.
- ProHabitoriin rekisteröityneillä käyttäjillä on sama näkymä tarjousmateriaaliin
- Tarjousprosessin liittyvät tiedot ja dokumentit on helposti saatavilla kaikille ProHabitorin käyttäjille
- Viestittely tekijöiden kanssa on läpinäkyvää samaan taloyhtiöön rekisteröityneille käyttäjille
Näin yksinkertaisesti kaikki toimii:
1. Rekisteröidy palveluun
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo rekisteröitymisestä palveluun.
2. Hae tekijä 40000 yrityksen joukosta
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo haun toiminnasta.
3. Tee tarjouspyyntö valmiilla pohjalla
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo tarjouspyynnön luonnista.
4. Näe saapuneet tarjoukset ja vertaa niitä yhdessä paikassa
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo tarjouksen hyväksymisestä.
5. Solmi sopimus sujuvasti
Katso ohjeet ohjesivulta
Katso ohjevideo sopimuksen allekirjoituksesta.
Kokeile ilman veloitusta – älä jää kilpailijoista jälkeen
Saat ProHabitorin käyttöösi 30 päivän ajaksi ilman veloitusta.
Blogin kirjoittaja
Juhani Hodju on ProHabitorin (Prohod Consulting Oy) perustaja ja yrittäjä. Juhani on pitkän linjan ATK-ammattilainen, projektipäällikkö, kauppatieteiden maisteri ja EMBA Aallosta. Kiinnostuksen kohteena ovat mm. innovatiiviset digitaaliset palvelut, mökkeily ja moottoripyörällä kruisailu.