Kustannukset nousevat korjaushankkeissa suureen rooliin, kun taloyhtiöt pitävät keväisiä yhtiökokouksiaan. Korjaushankkeen kustannukset eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Kustannuksien lisäksi kannattaa laskea korjausten vaikutus asuntojen arvoon ja miettiä korjauksilla saavutettavat ansaintamahdollisuudet.
Ainakin seuraavia asioita kannattaa miettiä, kun tekee päätöstä korjaushankkeista.
- Mikä on korjauksen vaikutus asuntojen arvoon?
- Onko korjauksilla mahdollista hankkia lisätuloja taloyhtiölle, esim. muuttamalla yleisiä tiloja toimistotiloiksi tai asunnoiksi?
- Mikä on korjattavan kohteen elinkaari, ja paljonko kohteen korjaaminen maksaa tulevaisuudessa?
- Mitä riskejä korjauksen pitkittäminen aiheuttaa? Esim. mahdolliset märkätilojen vesivahingot.
- Mitkä ovat kustannukset tulevaisuudessa, jos korjauksia ei tehdä suuremman korjaushankkeen yhteydessä, esim. linjasaneeraus.
Käytännön esimerkki
Usein isojen epäkäytännöllisten sauna- tai pesulatilojen peruskorjaus on yhtä kallista kuin tilojen muuttaminen nykyisiä vaatimuksia vastaaviksi. Tämän kaltaisella muutoksella on mahdollista saada taloyhtiölle vuokrattavia tiloja, jotka tuottavat säännöllisiä tuloja taloyhtiölle. Samalla taloyhtiön palvelut säilyvät samalla tasolla kuin ennen korjausta.
Miten sinun taloyhtiössäsi korjaushankkeet esitellään ja käsitellään?

Blogin kirjoittaja
Juhani Hodju on ProHabitorin (Prohod Consulting Oy) perustaja ja yrittäjä. Juhani on pitkän linjan ATK-ammattilainen, projektipäällikkö, kauppatieteiden maisteri ja EMBA Aallosta. Kiinnostuksen kohteena ovat mm. innovatiiviset digitaaliset palvelut, mökkeily ja moottoripyörällä kruisailu.